Saturday, 27 June 2009

KEDAI CENDOL, JLN JONKER, MELAKA

PENYESUAIGUNAAN SEMULA (ADAPTIVE RE-USE): Membawa Tradisi Merentas Masa

Penyesuaigunaan semula atau adaptive re-use merupakan salah satu pendekatan dalam pemuliharaan (conservation) selain pengekalan (preservation), pengembalian semula (restoration) dan pembinaan semula (reconstruction). Berbeza dengan ke empat-empat pendekatan utama pemuliharaan, penyesuaigunaan semula bermaksud kepada pertukaran fungsi atau aktiviti asal bangunan kepada aktiviti baru yang lebih menjana ekonomi. Program seperti ini banyak dapat dilihat di dua buah bandaraya bersejarah, Melaka dan Georgetown, Pulau Pinang. Bangunan-bangunan bersejarah yang terabai atau tidak aktif lagi telah ditukar guna kepada fungsi baru dengan perubahan reka bentuk dalaman yang bersesuaian dengan tema dan fungsi baru seperti restoran, galeri, butik dan muzium.
Perjalanan kembara kota warisan pada awal Jun lalu diakhiri dengan lawatan ke beberapa buah bangunan rumah kedai lama di Jalan Jonker, Melaka. Rumah-rumah kedai di jalan ini masih mengekalkan fasad asal tetapi aktiviti telah ditukar guna semula kepada kedai barangan antik, restoran, galeri, butik, hotel dan muzium. Peluang tinggal di hotel Puri, suatu pengalaman pembelajaran yang menarik kerana kami dapat melihat pelestarian warisan di setiap ruang-ruang hotel.

Paling menarik ialah menikmati “suasana” di kedai cendol. Memang jarang-jarang dapat mengalami suasana kedai lama seperti ini. Berbeza dengan konsep kopitiam yang agak seragam dari segi perabut dan perkakasan makan minum. Kedai ini begitu sederhana dan asli (natural), berjaya menimbulkan “memori”, “pengalaman”, “perasaan” dan “penceritaan”. Semuanya ditampilkan melalui pengekalan ruang dan bahan asal, suasana diterjemahkan melalui pergerakan masuk ke ruang-ruang. Transisi suasana dibezakan dengan hiasan dinding dan pencahayaan. Ruang terakhir bakal meninggalkan memori melalui bingkai-bingkai gambar foto lama menjadikan sudut atau ruang ini ada penceritaan yang lekat sebagai memori. Suasana di kedai cendol ini mengambalikan ingatan aku pada kedai “bakso lela” di Bandung. Tak lah sedap pun baksonya tetapi yang mahalnya adalah “membayar suasana nusantara”. Konsep “membayar suasana” salah satu idea yang penting dalam penyesuaigunaan semula khususnya dalam menata ruang kepada fungsi baru.Banyak idea penyelidikan berkenaan reka bentuk dalaman timbul dan hebat dibincangkan ketika menikmati cendol. Shaari menanyakan soalan-soalan yang membuatkan Min dan aku memerah otak untuk menjawab.


Apapun banyak perkara yang boleh kami timba melalui pengalaman beliau dalam bidang konservasi. Jawapan aku mudah saja, kepada arkitek dan pereka bentuk dalaman, fahami dahulu prinsip dan etika konservasi. Konservasi adalah aktiviti mengekalkan warisan, mengembali masa lalu yang berharga untuk masa kini, membawa bersama tradisi dan suasana ketika itu.

Tuesday, 23 June 2009

BALIK KAMPUNG

BALIK KAMPUNG: Merayap Lagi ke Gertak Lembu Salor dan Kampung Dalam TumpatSeperti biasa setiap kali balik ke Kampung Kota, Aku merancang untuk merayap ke kampung. Pagi lagi aku dah mengambil Azira di Ketereh terus ke Masjid Kedai Mulong. Sementara menunggu Shaari sampai kami melihat bangunan Masjid Kedai Mulong yang dah siap dipulihara. Memang cantik dan hebat seni bina masjid ini. Bangunan asal masjid ini adalah Balairung Seri Raja Dewa (1900) yang terletak di Kota Bharu, kemudian pada sekitar 1958, bangunan telah dirombak dan dipindahkan ke Kedai Mulong dan dijadikan masjid. Tahniah pada Tn Hj Shaari, kontraktor projek ini.

Setelah selesai berbincang dan mengambil gambar, kami beransur ke Salor. Gertak Lembu atau Jambatan Lembu terletak di kampung Salor. Ada sesuatu yang menarik di kampung ini. Perkisahan sejarah menyatakan tempat ini tempat berkotanya Raja Salor dan di lembah sungai (padang) yang luas dijadikan tempat berlaga lembu dan permainan rakyat. Kali pertama aku pergi selepas diberitahu oleh Dato’ Adi Taha dan Shaari. Kebetulan pula Dr. Zulkifli orang Kampung Salor, banyak lagi kisah-kisah Raja Salor diceritakan, semuanya ada dalam blog beliau.


Pertama kali ke Gertak Salor, aku memandu bersama emak dan Abah tapi hilang arah kerana banyak jalan mati. Alhamdulillah perjalanan kali ini Shaari yang bawa, itu pun sesat beberapa kali kerana banyak sangat lorong hendak ke lembah sungai. Akhirnya aku mengambil keputusan ke Kedai Salor, teringat rumah Dr. Zul disitu mungkin ada yang boleh membantu. Aku dah maklum ayah beliau di KL jadi aku meminta bantuan Tok Penggawa untuk menunjuk arah ke Makam Raja Salor. Sayangnya kami dimaklumkan jalan masuk ke makam dah semakin sukar kerana semak dan belukar tebal. Walaupun tidak berpuas hati, tapi ada yang lebih menarik untuk dilihat iaitu perkampungan dan seni bina rumah penduduk Cina di Salor. Terdapat sebuah tokong Cina Kuan Kong dan lebih kurang 5 buah rumah Cina yang terletak di tebingan sungai. Walau pun struktur asal banyak yang berubah tetapi ciri-ciri senibina seperti bentuk bumbung panjang, pelantar , dinding dan bukaan masuk ke rumah masih lagi kekal.

Selepas makan tengahari, Shaari beriya-iya mengajak aku dan Azira untuk melihat rumah tradisi penduduk berketerunan Siam di Tumpat pula, cuma aku tak sangka rumah-rumah ini berada dalam kawasan Kok atau Ketik Siam, panggilan orang Kelantan. Ini kali pertama aku masuk ke kawasan ketik, berbanding Azira yang dibesarkan dipersekitaran ini. Wah memang hebat seni bina rumah tradisi Siam. Tak sempat nak mencari sumber dan bahan seni bina, cukuplah dengan paparan gambar-gambar ini.


Tuesday, 16 June 2009

JURNAL KOTA WARISAN: Mersing-Johor Lama-Kota Tinggi1 Jun 2009: Johor Lama – Kota Tinggi – Johor Bharu

Hari ini merupakan destinasi yang paling penting iaitu ke Johor Lama. Kota Johor Lama terletak di tebing Sungai Johor kira-kira 27 km dari bandar Kota Tinggi. Untuk ke kota Johor Lama, aku memandu masuk ke kawasan ladang getah atas tebing muara Sungai Johor. Terdapat perkampungan sejarah seperti Kampong Teluk Sengat dan Kampong Johor Lama.

Sejarah Kota Johor Lama bermula pada tahun 1540 apabila Sultan Alauddin Riayat Shah II (Raja Johor ke dua 1528-1564) berpindah ke Tanjung Batu yang terletak ditepi Sungai Johor. Baginda telah membina sebuah kota yang dibina daripada susunan batu dan kemudiannya ditambak dengan tanah. Dengan terbinanya kota ini, kerajaan Johor menjadi sebuah negeri yang kuat hingga mematahkan serangan Acheh beberapa kali. Sultan Alaudin Riayat Shah II akhirnya tewas juga ditangan Acheh di bawah Sultan Alaudin Riayat Shah Al-Qahhar di dalam satu peperangan yang sengit. Kota Johor Lama telah diperintah oleh beberapa orang Sultan; Sultan Muzafar Shah-1564, Sultan Abdul Jalil Shah I- 1571, Sultan Ali Jalla Abdul Jalil Shah II – 1571-1597. Semasa pemerintahan Sultan Ali Jalla Shah II, baginda menyambung semula persahabatan dengan Acheh. Perhubungan ini tidak disenangi Potugis di Melaka lalu Portugis menyerang Kota Johor Lama pada 1576 dan 1578. Kedua-dua serangan ini dapat ditumpaskan oleh Sultan Ali Jalla Abdul Jalil Shah II. Akhirnya kota ini tumpas kepada Portugis pada tahun 1587. Johor Lama telah dikepung selama hampir satu bulan oleh angkatan tentera Portugis pimpinan Siamo de Abreu da Antonio de Noronha. Dalam peperangan itu Portugis telah memusnahkan langsung pusat pentadbiran Johor Lama dengan membakar dan turut memusnahkan Kota Batu.

Warisan kegemilangan Kota Johor Lama ini tidak seharusnya dilupakan. Ia pernah menjadi ibu negeri Johor semasa pemerintahan Sultan Alaudin Riayat Shah (1540-1564) dan kemuncak kegemilangannya semasa Sultan Ali Jalla Abdul Jalil Shah II (1574-1587). Semua catatan dan perkisahan sejarah termasuk artifak yang ditemui dibekas tapak kota disimpan dan dipamer di Pusat Informasi Kota Johor Lama. Pusat Informasi dibina berasaskan seni bina rumah tradisi Melaka, ia sebagai simbol istana yang mungkin pernah wujud di kota Johor Lama. Dipersekitaran Johor lama juga terdapat makam bersejarah Sultan Alaudin Riayat Shah II.


Berhampiran Johor lama terdapat perkampungan nelayan, Kampung Teluk Sengat. Kedatangan kami di sambut dengan pantun dan pulang kami juga dengan patun. Pantun ini tertera dipapan masuk dan keluar di jeti pengkalan Teluk Sengat:

Patah pendayung hilang haluan,

Sampan hanyut berdayung tangan,

Datangnya tuan kami alukan,

Kecil tapak tangan nyiru kami tadahkan,

Asal tembaga menjadi dulang,

Asal kayu menjadi peti,

Andai Jodoh masa mendatang,

Moga kita berjumpa lagi.

Apa yang aku bayangkan Teluk Sengat sebuah perkampungan nelayan yang indah, namun banyak yang telah berubah kesan daripada projek berhampiran sungai disamping tiada penyelenggaraan, keadaan persekitaran sungai agak tercemar atau mungkin ketika kami tiba adalah waktu air surut.

Ketika matahari makin meninggi, kami mula beredar untuk ke Kota Tinggi pula. Di kota tinggi destinasi kami ialah ke Muzium Kota Tinggi dan beberapa tapak bersejarah seperti di Kampung Makam. Peninggalan sejarah di persisiran Sungai Johor begitu banyak dan merupakan warisan yang tidak ternilai. Dari Kota Johor Lama, sekiranya menyusuri Sungai Johor terdapat tapak-tapak bersejarah seperti Kampung (kota) Panchor, Bukit Seluyut, Batu Sawar dan Kampung Makam. Memandangkan hari semakin petang dan terlalu letih, kami hanya lalu sahaja di tapak-tak bersejarah ini. Namun kami mengambil catatan tentang sejarah tapak-tapak ini. Kota Panchor dipercayai dibina oleh Sultan Abdul Jalil Riayat Shah IV. Kota ini terletak di atas tanah tinggi, terdapat kesan banteng lama disekeliling bukit yang mengadap arah sungai Johor. Warisan sejarah yang masih ada ialah makam Sultan Abdul Jalil dengan batu nesan Acheh, perigi lama dan bekas tapak istana. Bukit Seluyut pula pernah menjadi pusat pemerintahan Sultan Muzaffar Shah (1564-1570/ iaitu Sultan Johor ketiga. Disinilah juga Tun Mahmud atau Tun Seri Lanang dilahirkan. Peninggalan sejarah yang terdapat di Bukit Seluyut ialah tapak kota yang terdiri daripada banteng 3 tingkat , tapak istana yang berkemungkinan di tengah kota, makam tiga beranak, makam Raja Fatimah dan makan Sultan Muzaffar Shah. Batu Sawar menjadi pusat pemerintahan Melayu Johor pada tahun 1587 dibawah Sultan Ali Jalla Abdul Jalil sehingga tahun 1677 pada zaman Sultan Jalil Riayat Shah III. Terdapat makam Sultan Abdul Jalil Shah dan beberapa buah makam yang tidak dikenali dengan batu nesan Acheh.


Setelah selesai Solat di Masjid Kota Tinggi yang bersebelah dengan Muzium Kota Tinggi, kami mula bergerak ke Kampung Makam (2 km dari masjid). Di kampung Makam terdapat tiga tapak bersejarah itu Kompleks Makam Sultan Mahmud Mangkat Dijulang, Makam Bendahara Tun Habab dan Kota Makam Tauhid. Makam kota Tauhid bukanlah sebuah makam tetapi nama ibu negeri Johor suatu masa dahulu. Makam Tauhid merupakan ibu negeri Johor yang ke 8 dan menjadi pusat pemerintahan sebanyak 2 kali. Kota Makam Tauhid dibina menggunakan bahan binaan Belanda memandangkan pada masa itu ada hubungan kerjasama diantara Johor dan Belanda. Kota makam Tauhid dibina dari batu dan terdapat sebuah pintu gerbang untuk memasukinya. Didalam dan luar terdapat makam yang tidak dikenalpasti tetapi bercirikan nesan Acheh.


Makam Sultan Mahmud dikenali sebagai Makam Sultan Mahmud Mangkat Dijulang. Baginda merupakan keterunan terakhir Raja Fatimah dan cucu kepada Sultan Alauddin Riayat Shah II iaitu Raja Johor pertama yang membuka Johor Lama pada 1530. Baginda telah dibunuh oleh Megat Seri Rama yang dikenali sebagai Laksamana Bentan. Menurut cerita, Laksamana Bentan membalas dendam diatas kematian isterinya, Dang Anum. Kisah ini boleh ditonton dalam filem Melayu kelasik “Dang Anum” yang dilakonkan oleh Nordin Ahmad. Dengan mangkatnya Sultan Mahmud, keterunan dan salahsilah Kesultanan Melaka pun berakhir, seterusnya bermula pemerintahan berketerunan bendahara di Johor.

Kompleks Makam Sultan Mahmud Mangkat Dijulang terdapat 15 buah makam dengan batu nesan Acheh. Hanya 5 buah makam dikenalpasti. Makam Sultan Mahmud mempunyai batu nesan yang tertinggi berbanding yang lain iaitu makam ke 7. Diluar kompleks juga terdapat kawasan perkuburan/makam bersejarah.

Pengembaraan Warisan Kota 1 berakhir di makam Sultan Mahmud Mangkat Dijulang. Kami bertolak ke Johor Bharu lewat petang. Malamnya kami bermalam di rumah Thuraiya. Pagi 2 hb kami ke Danga Bay, singgah sebentar untuk mengambil gambar rumah tradisional Johor, seterusnya bertolak ke Melaka Bandaraya Bersejarah. Banyak bahan dan maklumat yang perlu disimpan dan dicerakin sebelum balik ke Perak. Bermalam di Hotel Puri memberi istirehat yang bermakna, aku mengemaskini semua bahan dalam komputer riba. Terimakasih kepada Tn. Hj Shaari yang menaja penginapan di Melaka dan membawa kami berjalan menghayati warisan dan budaya peranakan negeri Melaka. Kami bertolak balik ke Perak jam 1 tengahari, pemanduan yang amat meletihkan. Selepas singgah solat dan makan di R&R Sungai Buluh, Min mengambilalih memandu kereta sehingga ke Seri Iskandar, tiba jam 7 malam. Syukur Alhamdulillah kami selamat kembali.


Kembara Warisan Kota di Pesisir Pantai Barat begitu mengujakan dengan kejutan pemandangan yang begitu mempersonakan. Menyusuri persisir bumi Semenanjung bagaikan meneroka semula masa silam lalu dengan sejarah dikembalikan melalui perkisahan dan bukti-bukti yang tersembunyi di kota-kota Warisan Melayu. Aku berharap dengan izin Allah s.w.t. agar dapat mendokumentasikan dan menulis semula warisan yang tidak ternilai ini.


JURNAL KOTA WARISAN: Pekan-Rompin-Mersing


31 Mei 2009: Kuala Pahang – Rompin – Mersing

Lepas sarapan pagi, kami terus ke Kuala Pahang. Kuala Pahang terletak 2 km dari Pekan. Kuala Pahang merupakan sebuah perkampungan nelayan yang terletak di muara Sungai Pahang. Pemanduan di sepanjang jalan ke Kuala Pahang begitu menenangkan kerana pemandangan kampung begitu indah. Pokok-pokok kelapa dan nipah menjadi lanskap utama memandangkan kampung ini berhampiran dengan muara. Masuk saja ke kampung kami mula menjerit. Kami disambut oleh lembu-lembu yang berkeliaran disepanjang jalan, kerbau-kerbau berkubang dan rumah-rumah yang masih mengekalkan ciri seni bina Pahang. Aktiviti nelayan di jeti juga menarik perhatian seperti membersih bot dan paling aku suka tengok nelayan bermain dam.


Kuala Pahang mempunyai sejarah yang berkaitan dengan Raja-raja memerintah Pahang terutamanya kota-kota yang dibina di tebing Sungai Pahang namun tiada dokumentasi sejarah disamping faktor runtuhan tebing akibat banjir memusnahkan sama sekali bukti sejarah. Dalam Sejarah Melayu juga ada disebut sebelum Islam berkembang ke Pahang, raja-raja yang memerintah Pahang berkerajaan di lembangan Sungai Pahang, di tempat yang sekarang di sebut Dusun Piang di Langgar, tidak jauh dari Kuala Pahang. Pada tahun 1613, seorang pegawai dan penulis Portugis dari Melaka telah menaiki perahu dari Kuala Sungai Muar ke Pekan di Pahang, beliau mengambil masa kira-kira enam hari perjalanan. Dalam peta tahun 1598, mendapati bahawa Sungai Muar bercantum dengan Sungai Pahang di tempat yang bernama Serting di Jempol , Negeri Sembilan. Sungai Pahang dan Sungai Muar merupakan jalan darat yang lebih selamat bagi mereka yang hendak ke Laut China Selatan atau ke Selat Melaka kerana mereka tidak diganggu perompak yang berkeliaran di Laut China Selatan dan Laut Selat Melaka.

Puas menatap pemandangan bot-bot nelayan yang mudik di pengkalan jeti Kuala Pahang, kami beransur bergerak ke Rompin. Perjalanan dari Rompin ke Mersing melalui kampung-kampung nelayan yang begitu indah pemandangannya. Cuaca disepanjang perjalanan begitu panas. Hawa pantai membakar kulit setiap kali aku keluar untuk mengambil gambar landskap persisir pantai. Kami bertiga cuba menyusun lirik lagu lama dalam cerita Hang Tuah...

Dari Melaka ke negeri Pahang,

singgah di Johor beli berangan,

Kami ucapkan selamatlah datang,

Apa yang kurang dicaci jangan.

Melenggang Hai

Melenggang dengan tari lenggang

kalau baik hati

Nanti orang pun sayang ....

Saya lah ini Bang oii dagang merantau

Mengharap belas orang di sini

Melenggang Hai

Melenggang dengan tari lenggang

kalau baik hati

Nanti orang pun sayang ....

Negeri Pahang aman sentosa

Kaya dengan tumbuh tumbuhan

Niat dihati Bang oii

Nak buat jasa

Mudah-mudahan Tuhan kabulkan

Sepanjang perjalanan kami menyanyikan lagu ini dan bercerita kisah dalam filem Hang Tuah, tentang kostum dan watak. Memang puas hati dan syukur dapat ke Kuala Pahang, seolah-olah sedang masuk ke masa silam zaman Laksamana Hang Tuah ketika melarikan Tun Teja. Sememangnya, hamper dengan Sungai Pahang terdapat banyak pulau, salah satu daripadanya disebut Pulau Teja kerana disitulah tempat istana Tun Teja iaitu anak Bendahara Pahang yang sangat jelita, gah masyur hingga ke Melaka. Dalam Sejarah Melayu ada menyebutkan Tun Teja telah dapat dilarikan ke Melaka oleh Laksanmana Hang Nadim, lalu diperisterikan oleh Sultan Mahmud Shah.


Sehinggalah hampir ke Mersing lagu mula bertukar kepada gurindam dalam filem Seri Mersing pulak. Azira meminati filem arwah Nordin Ahmad...jadi mulalah dia bergurindam. Agak-agak ginilah bunyi gurindamnya...

Kajang Pak Malau Kajang berlipat

Kajang hamba mengkuang lalu

Dagang Pak Malau Dagang bertempat

Dagang hamba musafir lalu

Perkampungan nelayan di Nenasi. Cantiknya tak dapat digambarkan....Syukur ke hadrat Allah kami dapat melihat bumi NYA yang indah ini.

Mersing dan Rompin di pisahkan dengan sungai. Kawasan ini dikenali juga sebagai Tanjung Gemuk. Marina Tanjung Gemuk dan jambatan ke Mersing.


Di Mersing kami tinggal di hotel Seri Malaysia. Mersing sebuah bandar yang menarik. Terdapat banyak potensi dari segi landskap semulajadi, budaya dan bangunan. Komposisi ini menjadi jiwa atau ‘sense’ yang paling istimewa kepada Mersing. Mersing juga pintu masuk atau pengkalan untuk ke Pulau Tioman. Faktor sumber-sumber yang ada ini menjadikan Mersing sebuah bandar pelancongan kecil yang agak sibuk tapi nyaman dan berkarektor. Aku mula terpikir dan idea muncul untuk buat projek studio ‘sense of place’ next time di Mersing pulak. Mersing ada pantai, sungai, perkampung nelayan, bangunan lama, aktiviti penduduk, elemen bandar dan kawasan pelancongan yang santai.JURNAL KOTA WARISAN: Ipoh-Kuala Lumpur-Pekan

JURNAL: 30 Mei – 3 Jun 2009

Kembara Kota Warisan 1 – Pekan, Kuala Pahang, Rompin, Mersing, Johor Lama, Kota Tinggi

Kembara ini merupakan susulan daripada penyelidikan “Morforlogi Bandar Melayu Awal” yang dijalankan pada tahun 2006 semasa aku menjadi Felo Penyelidik Institut Peradaban Melayu, UPSI. Begitu teruja dengan penemuan penyelidikan, aku dan Kak Ros (penyelidik bersama) berazam untuk terus mencari dan meneroka kota dan bandar Warisan Melayu di Semenanjung Malaysia. Tulisan dan penemuan ini boleh dibaca dalam artikel prosiding Seminar Antarabangsa Permandiran Budaya Timur Laut, “Warisan Kota Dan Perbandaran Melayu: Pemikiran Dan Pengaruh Perancangan Bandar”. Kembara Kota Warisan 1 melibatkan perjalanan pesisir pantai barat. Terdapat dua buah bandar Melayu awal iaitu Pekan dan Johor Lama. Perjalanan ke dua bandar ini telah dirancang hampir setahun yang lalu. Hasrat ini asyik tertangguh disebabkan aku dan kak Ros terlalu banyak aktiviti. Akhirnya kami mengambil keputusan untuk bergerak secara berasingan. Aku akan mengembara di daratan, kak Ros pula meninjau melalui alam siber. Hampir 3 bulan kami merancang laluan perjalanan, menentukan destinasi perhentian dan logistik termasuklah mencari kawan-kawan yang boleh ikut bersama. Alhamdulillah, akhirnya Min dan Azira dapat menyertai. Terimakasih diucapkan kepada Dato’ Dr. Adi Taha yang membuka jalan serta panduan untuk perjalanan ke Johor Lama, Tn. Hj Shaari Mat Sa’od yang banyak membantu semasa kami tersangkut diperjalanan, Dr. Zulkifli Mohamad yang menyengat cabaran, Pn. Thuraiya Mohd yang membenarkan kami bermusafir dirumahnya. akhirnya pada Min dan Azira yang menemani perjalanan dan membuat pengembaraan ini semakin menarik. Al-Fatihah kepada muloh Abdul Halim Nasir kerana mewariskan buku “Lembangan Sungai dalam Peradaban Melayu” dan “Kota Warisan”.

30 Mei 2009: Ipoh - Kuala Lumpur - Pekan

Perjalanan bermula jam 9 pagi. Pemanduan dari Lebuhraya Ipoh ke Karak bergerak tidak selaju yang aku nak memandangkan kapasiti kenderaan yang banyak disebabkan cuti sekolah. Dengan perjalanan lebih dari 450 km, kami tiba di Pekan jam 5 petang dan dukacita semua rumah penginapan dan hotel penuh. Tak de pilihan kami terpaksa bermalam di Kuantan. Alhamdulillah jam 10 malam baru dapat hotel.

Pekan merupakan bandar Diraja. Disinilah terletaknya istana Sultan Pahang. Bangunan bersejarah yang penting ialah Muzium Sultan Abu Bakar. Sayangnya semasa kami tiba bangunan ini sedang dibaik pulih. Bangunan ini berusia lebih seabad asalnya adalah istana kemudian dijadikan kediaman Residen Inggeris dan masa kini dijadikan muzium. Asalnya tapak ini adalah sebuah kota bersejarah. Dalam Sejarah Pahang ia disebut sebagai Kota Biram atau Kota Pahang. Bangunan-bangunan bersejarah lain yang terdapat termasuklah Rumah Rehat Chef di bina pada 1929 dan masih digunakan, Istana Mangga Tunggal dan Istana Leban Tunggal. Dari segi sejarah, Pekan adalah pusat pemerintahan raja-raja Pahang sejak abad ke-15 lagi. Tetapi hanya sebahagian kecil warisan sejarah dapat dikekalkan seperti makam Sultan Muhammad Syah I, makam Raja Radin di Kampung Makasar. Kami pergi ke kampung Makasar yang terletak 1 km dari istana. Memang terdapat makam di sini dan paling menarik ialah ciri-ciri seni bina rumah tradisional.

Bandar Pekan masih mewarisi beberapa kedai lama sehingga sekarang ini. Rumah-rumah kedai lama di Pekan menampilkan seni bina yang berubah mengikut transisi masa dan era yang berbeza dari 1800 hingga sebelum merdeka. Sepanjang deretan ini, kita dapat lihat gaya fasad yang berbeza dan unik. Sayang, tiada usaha pemuliharaan dilaksanakan.